Hjem

Turer

Klatring

Sponsorer

Kontakt

Lenker

<< tilbake

Turdagbok                                                                                                                                                                

 

FORBEREDELSER
Januar, Bø i Telemark.

Turplanen er skrevet, utstyrlista er klar og nå går vi og gleder oss til tur. Vi burde helt klart begynne å trene snart, Bård har allerede gjort det, men ellers er nesten alt på plass. Noen småting på utstyrsfronten som ansiktsmasker og ullboksere mangler ennå.
_________________________________________

SISTE REST
Mai, Bø i Telemark

Nå er overnatting i Anchorage ordnet. Turplanen er revidert, og flytransport inn på breen er bestilt. De siste småting på utstyrsfronten som nødvendige medisiner, ørepropper mot snorking og pisseflasker er fikset. Snart er det avreise.

_________________________________________

30. MAI - 1. JUNI
Anchorage, Alaska

Handling i Anchorage. Brukt ca. 300 dollares på maten til alle fire. Billig, men vi veit ikke hvor bra den er. Har ikke fått prøvesmakt på noe. Fant noe frysetørka greier, som ser ut som Real. Smaker sikkert dårlig.

Fikk modifisert ryggsekken (satte på to bronseringer for å trekke pulken med) hos en ekstremt trivelig, hjelpsom og underarbeidet skomaker. Han holder til på hjørnet av Fireweed Lane/A Street og kan anbefales! Delte ut ginsengte som lykke til på ferden.
Også vært på AMH og shoppa til den store gullmedalje. Uff, går mye penger. Har også bestilt taxishuttle til Talkeetna. 430 bucks tur/retur. Uff. Penger altså. Mye mygg.

_________________________________________

2. JUNI
Talkeetna

Ankom Talkeetna i dag, sjekket inn hos rangerne, fikk oss en megaburger og fikk flydd inn allerede kl 17.00. Fantastisk flytur, med vindstille og blå himmel. Sitter nå i teltet et par km. fra landingsstripa på breen og eter amerikansk drytech. Greit nok. Ca. -5 C.

_________________________________________

3. JUNI
6800'-7600'.

Begynte ved 0630 tida, og gikk i et strekk til 7600 leiren. Brukte 2,5 timer, var tungt på slutten - uvant. 25 kg på ryggen, og 35 i pulken suger krefter. Nå sitter vi i solsteika og spiller Scrabble. Klokka er 1130.

_________________________________________

4. JUNI
7600'-10500' (?)

Bæring fra leir 1, opp mot leir 2. Lite sikt, og tildels mye nedbør på toppen. Grov ned ca halvparten av maten, der vi trodde 10.500' leiren er. Null sikt og skredvurderinger. Rundt 15 kg. på ryggen og 15 kg. i pulken. Rant ned igjen uten fellene, finfint.

Har snudd døgnet helt nå. Dro kl 0330, var tilbake rundt 1100. I leiren er det blå himmel, og bris. Ny opplevelse med bare sjokolade til lunsj, men det funker. "Cliff bars" er bra. Drikker mye, i dag har jeg faktisk pissa 10 ganger på tolv timer.

_________________________________________

5. JUNI
10.500'

Sitter i en fantastisk leir på 10.500' og steiker i sola. Gikk på natta, har slacka hele dagen. Utrolig mye rart som driver og går forbi her. Koreanere med jakke og ull-lue når vi sitter stille i baris og svetter. Engelskmenn som går til de stuper, fordi de MÅ nå 11.000' leiren (like oppi her.) Klokka er 17.00, det er på tide og legge seg. I morra er det bæring av alt til 11.000'. Tungt.
Kroppen fungerer greit, men lunsjene er litt spinkle. Var sliten i dag når vi kom frem.

_________________________________________

6. JUNI
11.000'

Kl 1430. Har flytta leir fra 10.500' til 11.000'. Fant ei fin grop fra en annen gruppe her. Gikk opp til 13.200' med litt mat/bensin og gravde ned en cache der. Gikk fint med høyden, vi gikk ekstremt rolig og brukte rundt 3-3,5 timer fra 11.000'-13.200'. Nå ligger vi i teltet og slapper av. Jervenduk på teltet holder noe av den verste varmen ute.
På vei ned traff vi mye rart, en koreansk gruppe på vei opp med pulker i den verste varmen - rundt kl 12.00. Noen gikk med kunstfiberdress, lue, votter og ansiktsmaske! Farlig er det.
Litt sår i øynene nå, vet ikke hvorfor, har gått med briller hele dagen.

_________________________________________

7. JUNI
11.000'

Hviledag. Uffatelig varmt som vanlig. Sov lenge, og slappa av hele dagen. Fikk besøk av to svensker fra Småland som syntes det tar altfor lang tid å komme opp på "fjällhelvetet."

Dagens sitat: "Det enda man bestiger i Smäland er flickor."

_________________________________________

8. JUNI
11.000'-13.200' (Windy Corner.)

Opp 0300 som vanlig. Sov dårlig, rytmen ødelagt av hviledagen. Gikk med en ladning til Windy Corner i nokså tett vær, der oppe var det en fin kuling. Gravde ned greiene der, selv om vi hadde planlagt å gå helt til Rescue Camp (14.200')
Nå er det tett snøvær, og det skal visst vare et par dager. Værfaste m.a.o.
Når vi går holder vi et ekstremt rolig tempo. Så rolig at ingen blir andpustne. Dette fungerer veldig bra, kan gå lenge og vel.

Traff forresten et norsk par her, han ene fikk hjerneødem i High Camp. Den andre var blitt snøblind samme sted. Måtte hjelpes ned av våre folk fra HiT. Mente at nær-døden opplevelser var en viktig del av turen! Bård var "noe" uenig...

Dagens: " Kasta oss yatzyen !?"

_________________________________________

9. JUNI (Kl. 09.30)
11.000'

Tett vær. Snør, dårlig sikt. Har diskutert lenge, og blitt enige om å vente på bedre vær. Rundt -3 C. Vinden dreide litt mot vestlig, lover bedre enn østlig som vi hadde i går.
Kl 12.00 klarna det opp, og vi gikk mot Rescue Camp (14.200') kl. 13.00. Mye nysnø, det gikk nokså trått. Da vi kom frem kl. 18.00 var jeg ganske så sliten. Jørgen i front holdt altfor høyt tempo - tungt. I natt har jeg hatt en enorm skallebank. Tok en aspirin - det hjalp. Ok nå.

_________________________________________

10. JUNI
14.200'

Hviledag. Sov lenge. Var en tur ned til Windy Corner og henta det siste lasset der. Var varmt - gikk i 15-tida. Altfor varmt.
Rescue Camp er en rar plass å være. Mye rare folk som ser ut til å bare henge rundt, uten noe spesielt mål i livet. Og i hvert fall ikke å komme seg til toppen av fjellet. Kanskje det er et sånn påske-reise-aktig mål? Folk som er høye på dop og andre som sprader rundt og roper i satelittelefon. I kveld har Bård sølt ut tisseflaska i teltet, og så vaska vi stellet med våtserviett.

_________________________________________

11. JUNI
14.200'-15500'

Oppe kl 0700, gikk avgårde rundt 0900. Var en tur oppe på 15.500' der de faste taua begynner. Satt litt der, og slappa av resten av dagen. Så et enormt skred som prusta innover leiren. Det største jeg noensinne har sett.
Nå blir det yatzy. Har hatt antydning til skallebank, men drukket 5 liter vann. Går bra med høyden.

_________________________________________

12. JUNI
14.200'-16.200'

Første natta det var kaldt. -17 C og klar himmel. Var oppe på 16.200' med mat og utstyr. Brukte ca. 3,5 timer, det var masse folk på de faste taua. Gikk greit med Tibloc opp, og prusik ned. Begynner å merke at rasjonene er små. Sulten hele ettermiddagen.

_________________________________________

13. JUNI
14.200'-17.200'

Dro avgårde kl 0830 mot High Camp på 17.200'. Det ble en 6 timers tur opp, og det merkes godt at det var tynnere luft. Kaldt på morgenen, men på de faste taua kom sola, og det ble veldig varmt. Nydelig rygg bort til High Camp, men tunge bein og tung pust. Lite vind hele dagen. Hviledag i morra.
Bra. Spiste to dryg-tech til middag. Ordentilg mett for ei gangs skyld.

_________________________________________

14. JUNI
14.200'

Hviledag. Fikk gratis mat av en guida ekspedisjon. Ost og smør! Og ekstra dryg-tech. Stappmett!

_________________________________________

15. JUNI
14.200'-17.200'

Flytta til High Camp. Dro i 0830-tida, og brukte 6 timer opp. Svært tungt på siste eggen - høy tempo. Tynn luft her oppe, rart å prøve å sove. Puster veldig rart. Antydning til hodepine. Men - nå er vi på 5200 meter, bare 1000 igjen til toppen!

_________________________________________

16. JUNI
17.200'

Hviledag. Har akkurat inntatt en "Serves 2" drygtech. Spicy Thai Chicken. Var god. Apetitten på topp, et bra tegn. Så akkurat ei ravn (på 5200 meter) det er rimelig bra.
Nydelig vær på 17.200'. Har sittet ute og spilt kort og drukket vann hele dagen.
Bestemt oss for å dra kl. 0600 i morra. Godværet skal visst vare ut fræddan, men lørdag skal det bli drittvær. (50 mph. vind) visstnok. Håper vi er nede i Rescue Camp da.

_________________________________________

17. JUNI
20.230'

6192 m.o.h. Ny pers i høyde. Brukte 9 timer tur/retur fra High Camp til toppen. Gikk med mye klær, gikk seint. Fikk følinga etter Denali Pass, tungt derfra og opp. Utrolig spesielt å komme opp, en slags kribling i kroppen - og så var alt bra! To ukers "slit," 25.000.- og mange timer planlegging. Alle var bra aklimatisert, noe hodepine, ellers ok. Var noe vind på toppen, ikke noe stress. Noen få minus. Starta 0600, tilbake 1500.
Sov et par timer på High Camp, før vi gikk ned til Rescue Camp. Melder snø og vind i morra.
Øll og burger !!

_________________________________________

18. JUNI
11.000'

Tett snøvær fra sør hele dagen. Det letta opp i 1800 tida, og vi dro kl 2200. Nokså bra med vind rundt Windy Corner, men fantastisk fint å gå om natta. Etter Squirrel Point (11.900') var det rett ned i skyene og en is/sludd/snø som limte seg på brillene så en måtte skrape hvert 20. sekund.
Fant en pulk i et sprekkområde. Stappfull av utstyr. Dro den bort til sporet og la den der.
Kom ned til 11.000' kl 0030 og bestemte oss for å slå opp teltet p.g.a. tett skodde.

_________________________________________

19.JUNI
11.000'

Våkna i 1000-tida, og på nytt 1230. Diskuterer nå om vi skal gå eller bli. Det ender opp med at vi venter på bedre vær, og utover dagen letter det betraktelig. Vi kan spenne på oss skia, og skli nedover mot Kahiltna breen. Det er utrolig stas å fyke forbi alle de andre taperne som vasser opp- og nedover på beina. Stusselige saker altså.
Vi får plass på flyet allerede samme kvelden og kommer oss ned til "sivilisasjonen" i Talkeetna. Der ender kvelden som den må, med uforholdsmessige mye kjøtt og øll.